Allergieën en maagproblemen

Onverklaarde maagproblemen, diarree en huidproblemen gaan nogal eens spontaan over als een een hond, kat of fret over gaat op natuurlijke rauwe voeding. Dit is niet vreemd als je weet welke onnatuurlijke stoffen er in brokken zitten.

Problemen door brokken

Problemen door brokken zijn bijvoorbeeld:

  • Glutenallergie door de overmaat granen in brokken.
  • Allergieën voor conserveermiddelen, kleurstoffen, smaak- en geurstoffen.
  • Inflammatory bowel disease (IBD), een gecompliceerde darmontsteking waarover nog weinig bekend is, maar waarbij voeding op zijn minst een belangrijke rol speelt.

Fretten

Bij fretten zien we veel problemen met de bacterie Helicobacter mustelae. Ook hier spelen vaak meer factoren mee,  waaronder stress. Bijna alle fretten hebben deze bacterie in de maag, vaak zonder gevolgen. Maar door de negatieve invloed van een onnatuurlijke voeding op het spijsverteringsstelsel kan deze bacterie wel problemen gaan veroorzaken, zoals zware maagontstekingen, maagzweren, leveronstekingen en soms zelfs lymfoma (ontaardingen van de maagdarmlymfeknopen).

Ook wordt steeds meer gedacht dat brokken een rol spelen bij haarballen, die soms levensbedreigende obstructies veroorzaken. Fretten die prooidieren krijgen zullen hier zelden last van hebben. De stukjes vacht en half verteerde restjes bot van een prooidier kunnen de darm namelijk als het ware schoon schrobben en haar(ballen) mee naar buiten nemen. Terwijl brokken al in de maag een papje vormen en daardoor geen reinigende rol in het maagdarmstelsel hebben.