Tandproblemen

Het is een mythe dat droge brokjes goed zijn voor de tanden. Ze zijn weliswaar hard, maar onder druk breken en verbrijzelen ze gemakkelijk. Ze functioneren dus niet als een soort tandenborstel.

Sterker nog, carnivoren krijgen vaak juist problemen met hun gebit als ze brokken te eten krijgen.

Abnormale slijtage

Het gebit van honden, katten en fretten is bedoeld om prooien te verscheuren. Als ze brokjes eten, gebruiken ze hun tanden niet zoals ze zouden moeten doen, wat leidt tot een abnormale slijtage.

Tandsteen en tandbederf

Brokken bevatten veel meer koolhydraten dan goed is voor een vleeseter. In de mond worden die koolhydraten deels omgezet in zuren, die het tandglazuur aantasten. Zo ontstaat tandsteen, tandbederf en tandvleesontsteking. In ernstige gevallen is de mond zo beschadigd dat de bacteriën in de bloedstroom terechtkomen. Dan kunnen allerlei ernstige aandoeningen ontstaan in het hart, de nieren, de milt, het maagdarmstelsel, de alvleesklier, de lever, enzovoort. 

Goede invloed van rauwe voeding

Een natuurlijke, rauwe voeding op basis van prooidieren bevat nagenoeg geen koolhydraten. Het scheuren en trekken aan de grotere stukken vlees en bot heeft wél een echte poetsende werking op de tanden van hond/kat/fret.  

Kant-en-klare versvleesvoeding

Kant-en-klare versvleesvoeding (kvv), zoals Carnibest en Bandit, is volledig gemalen voeding en mist daardoor het tandenpoetsende effect van echte rauwe prooidieren.  

De drempel naar rauwe voeding is echter een stuk lager bij kvv dan bij prooidieren. Dit geldt niet alleen voor eigenaren, maar ook voor sommige dieren zelf! De gemalen voeding is niet zo herkenbaar als prooidier en is makkelijk in het gebruik.

'The real thing' is natuurlijk het allerbeste, maar qua samenstelling is een goede kwaliteit kvv wél al heel wat beter dan een brok. En dus handig als tussenstap tot iedereen in huis klaar is om over te stappen op prooidieren.