Waarom zou ik botten geven?

Botten zijn een onmisbaar onderdeel in de voeding van je hond, kat of fret. Want:

  • Botten zijn een natuurlijke calciumbron.
  • Botten bevatten veel verschillende vetzuren, vitaminen en mineralen.
  • Het eten van botten verrijkt het leven van je dier. Het houdt hem op een natuurlijke manier bezig en verzadigt de kauwbehoeften.
  • Botten zorgen ervoor dat de tanden schoon worden en vrij blijven van tandplak.

Risico's

Het geven van botten is niet geheel zonder risico. Het is gelukkig niet zo dat er dagelijks dingen fout gaan, maar het is goed om te weten dat er problemen kunnen ontstaan. Als je let op een aantal punten, kan er overigen weinig mis gaan. Onderaan deze pagina vind je een lijstje met dingen die je vooral niet moet doen.

Hoe leer je een dier botten eten?

Dieren die nog nooit botten hebben gegeten, moeten soms leren hoe dat moet. Sommige dieren vinden het prettig als je het bot voor ze vasthoudt, zodat ze eraan kunnen knagen. Dieren die schrokkerig of fel zijn, kun je het bot beter in een keer geven.  

Tip: Geef je dier rust tijdens het eten. Laat geen andere dieren of mensen in de buurt van de bak! Ook al lijkt het goed te gaan. Een dier moet in alle rust zijn eten op kunnen eten zonder dat de dreiging bestaat dat een ander het op zijn eten heeft gemunt. Gebeurd dit wel dan zullen met name honden veel sneller geneigd zijn te gaan schrokken met alle gevolgen van dien. Dus gun je dier ruimte. 

Met welke botten kun je beginnen?

Geef de eerste weken makkelijke zachte vleesbotten, zodat het spijsverteringssysteem eraan kan wennen. Kippennekken of kippenkarkas zijn hiervoor uitermate geschikt. Sla ze wel even plat met een vleeshamer.

Zodra de vertering van de makkelijke botten goed gaat, kun je overstappen naar de iets grotere botten zoals kippenvleugels, konijnenkarkas enzovoort.

Welke botten kun je geven?

Deze botten kun je zonder problemen geven:

  • Botten van kleine dieren zoals: kippennekken, eendennekken, hele konijn, parelhoenkarkas.
  • De niet-dragende botten van jonge grote dieren zoals: geitennek, lamsribben, runderstrot, kalfsbotten etc.

Welke botten zijn NIET geschikt?

Dragende botten van grote dieren zijn niet geschikt. Denk bijvoorbeeld aan runderpoten, knieschijven enzovoort. Deze botten zijn spijkerhard en zorgen voor slijtage aan het gebit. Ook kunnen ze verstopping veroorzaken door het hoge calciumgehalte en schade berokkenen aan het spijsverteringssysteem. Dus wees voorzichtig met dergelijke botten.

Geef geen botten die je dier in zijn geheel kan inslikken. De botten moeten groter zijn dan de bek, zodat het dier moet knagen. Enige uitzondering op deze regel zijn kippennekken en eendennekken. Grote dieren kunnen deze botten in zijn geheel inslikken. Daar hoef je dus niet van te schrikken: deze botten verteren vrij makkelijk. Wel is het aan te raden om ze voor de zekerheid plat te slaan.

Geef geen varkensbotten in verband met de ziekte van Aujeszky.

Wat moet je vooral niet doen?

Geef liever geen botten aan honden die brokken eten. Het maagzuur is minder zuur door de brokken waardoor de vertering van botten niet optimaal zal verlopen. Mocht je naast de brokken toch botten willen geven, doe dat dan in gescheiden maaltijden. Gebruik zachte botten zoals kippennekken en sla deze plat.

Rauwe botten mag je NOOIT! koken. Gekookte botten veranderen van structuur waardoor er scherpe splinters ontstaan. Hierdoor kan het maagdarmkanaal beschadigen. Denk hierbij aan maagdarmperforaties. Dus, alle botten altijd rauw geven.

Geef liever geen botten op de nuchtere maag, zeker niet bij dieren die net begonnen zijn met rauwe voeding.

Geef geen kale botten, zorg altijd dat er spiervlees aan zit. Zo niet, dan kun je spiervlees of wat pens bijgeven.

Geef geen botten zonder toezicht. Botten kunnen vast komen te zitten tussen de kiezen of in de keel/luchtpijp terecht komen. Het is dan van groot belang dat je meteen kunt ingrijpen.

Help! Mijn dier…

...braakt bot met geel slijm. 

Wanneer je dier iets niet goed verteert, kan hij het uitgespugen. Hier hoef je je niet direct zorgen om te maken. Let wel op of dit steeds bij dezelfde botten gebeurt. In dat geval geef je die botten niet meer.

..heeft witte ontlasting. 

Als er veel kalk in de ontlasting zit, krijgt hij een witte kleur. Dit gebeurt als je te veel of te kale botten hebt gegeven. Maak je geen zorgen als dit af en toe voorkomt. Als je dier regelmatig witte ontlasting heeft, geef dan minder bot of minder kale botten. Het is niet de bedoeling dat je dier niet goed kan ontlasten.