Rauwe voeding bevat veel meer voedingswaarde

"Maar wat is er nu eigenlijk mis met die brokjes die ik mijn dier geef…?
Die zijn toch speciaal afgestemd op onze dieren?"

 

Er is veel verschil tussen de voedingswaarde van rauwe voeding en van blikvoeding/brokken. De spijsvertering van honden, katten en fretten is helemaal ingericht op de vertering van eiwitten. Met koolhydraten kunnen ze eigenlijk niets of weinig. 

Dat wetende is het interessant om de voedingswaarden te vergelijken van rauwe voeding voor een fret (in dit geval een hele rat) met die van frettenbrokken. 

Rat (gemiddelde voedingswaarde)

Eiwit 55%
Vet 38,1%
Koolhydraten 1,2%

Frettenbrokken (minimum-maximum voedingswaarde)

Eiwit 22% - 42%*
Vet 15% - 28%*
Koolhydraten 10%* - 45%

* Uitzonderlijk

Dus terwijl vleeseters eiwitten goed kunnen verteren, bevatten brokken vooral vetten en soms heel veel koolhydraten. Terwijl ze juist met koolhydraten niets kunnen...! De voedingswaarden van de hele rat sluiten veel beter aan bij de spijsvertering van de fret.

Katten- en hondenbrokken

Bij katten- en hondenbrokken zien we vaak hetzelfde beeld. U kunt de analyse die hierboven staat, zelf eenvoudig maken met de gegevens die op de zak van honden- of kattenbrokken staan. 

Bovengenoemde percentages zijn gebaseerd op het gehalte droge stof. Brokken bevatten veel minder vocht (10%) dan rauwe voeding (60-70), en dat verschil wordt eerst gecorrigeerd. U kunt als volgt de voedingswaarden van uw eigen zak brokken vergelijken met die van een prooidier:

  • Trek het eiwit-, vet-, as- en ruwe celstofgehalte af van 100.
  • De uitkomst is het gehalte koolhydraten in het voer.
  • Corrigeer het verschil in het vochtgehalte als volgt: vermenigvuldig ieder percentage (eiwit, vet, en het net uitgerekende koolhydraatpercentage) met 1,1113.

De uitkomsten kunt u vergelijken met de voedingswaarden van de rat in de tabel hierboven.

Een behoorlijk verschil, niet? En dat verschil heeft gevolgen… Zo zijn er allerlei ziekten die te maken hebben met het eten van brokjes.