Puppy's en calcium

Een pup heeft vrij veel calcium nodig om zijn botten te laten groeien. Veel mensen denken dat ze beter wat te veel calcium kunnen geven dan te weinig. Maar, te veel calcium is net zo schadelijk als te weinig calcium. 

  • Te weinig calcium leidt tot zachte, breekbare botten. 
  • Te veel calcium veroorzaakt skeletproblemen zoals HD, ED, OCD en koehakkigheid, en het veroorzaakt allerlei degeneratieve gewricht ziektes bij oudere honden. 

Problemen door calcium

Het lastige is dat de verschijnselen van te veel calcium erg lijken op de klachten bij een calciumtekort. Omdat het calciumtekort veel bekender is, wordt al gauw geconcludeerd dat de pup te weinig calcium binnen krijgt. Dan krijgt hij vaak extra supplementen, met desastreuze gevolgen. Er zijn pups afgemaakt en er leven honden met ernstige botproblemen doordat ze veel te veel calcium hebben gekregen, terwijl de eigenaar juist denkt dat hij het goed doet. 

Brokken en vers voer

In het verleden zijn fouten gemaakt met vers voer: mensen voerden alleen vlees, geen botten. Dat leidde tot breekbare botjes bij de pups en daardoor kwam het vers voer in een slecht daglicht te staan. Dierenartsen en fokkers adviseren daarom vaak om brokken te geven in plaats van vers voer. Bovendien werd men zo bang voor een calciumtekort dat er steeds meer supplementen bijgegeven werden. 

Gevolgen van calciumsupplementen

Algemeen wordt aangenomen dat de pup een overschot aan calcium weer via de ontlasting uitscheidt. Dit gebeurt echter alleen met calcium uit natuurlijke bronnen: rauwe vlees botten en groenten.

Onnatuurlijke calcium uit supplementen en uit verhit beendermeel, bindt zich echter aan andere voedingsstoffen uit de voeding. De pup kan deze nieuwe verbinding niet verwerken en verliest daardoor belangrijke mineralen zoals fosfor, ijzer, koper, zink, jodium, magnesium, mangaan, chroom, borium, selenium en waarschijnlijk nog meer. Met andere woorden: essentiële voedingsstoffen binden zich met onnatuurlijk calcium en worden beide door de pup uitgescheiden via de ontlasting.

De pup kan deze voedingsstoffen (die hij zo hard nodig heeft) dus niet meer opnemen. Daardoor ontstaan allerlei onnodige ziekten en groeistoornissen, zoals HD, ED Wobbler, en koehakkigheid.

Natuurlijke voeding

Langzaam maar zeker dringt gelukkig door dat natuurlijke voeding, mits verantwoord samengesteld, het beste is voor je hond en juist ook voor de ontwikkeling van een pup.