Overgewicht en leververvetting

Overgewicht obesitas en leververvetting zien we vooral bij katten. Katten hebben moeite met de grote hoeveelheden suiker (glucose) die in het bloed komen na een brokkenmaaltijd. Wanneer ze daar uiteindelijk toch in slagen, wordt de glucose grotendeels omgezet in vet.  

Maar ik voer light-brokken...?

Bij ‘light’- en ‘indoor’-brokken is dit vreemd genoeg nog erger. In een poging om het vetgehalte te verlagen, worden er nóg meer granen toegevoegd.  En nog meer granen wil zeggen: nóg meer koolhydraten… Het is dus niet verwonderlijk dat een derde van onze katten aan overgewicht leidt.  

Gevolgen van overgewicht

De gevolgen van overgewicht zijn ernstig:

  • gewrichtsproblemen
  • huidproblemen
  • extra grote kans op urinewegproblemen en suikerziekte
  • leververvetting 

Leververvetting

Katten met overgewicht die langer dan 48 uur moeten vasten of om welke reden dan ook niet willen eten, lopen een groot risico op 'hepatische lipidose' (leververvetting). Dit is een zeer ernstige, levensbedreigende aandoening. Als de kat snel wordt behandeld is genezing mogelijk, maar die behandeling is nogal ingrijpend. Voorkomen is uiteraard beter dan genezen.

Leververvetting voorkómen

Voeding met veel eiwit, een matige hoeveelheid vet en weinig koolhydraten is het beste om uw kat op een optimaal gewicht te houden (of te brengen). Laat dat nu juist overeenkomen met de samenstelling van prooidieren …